Van Bijstand naar Zorg

Toen ik het thema voor het stamtafelgesprek van Radio Discus hoorde, Van Bijstand naar Zorg, moest ik direct denken; van de regen in de drup.
Niet verwonderlijk want als je in Den Haag in de bijstand zit dan zit je sowieso in de zeikregen. Als je in Den Haag in de bijstand zit dan moet je op een houtje bijten. En hout kost tegenwoordig ook een godsvermogen dus je zit dubbel in de penarie. Je kunt dan beter in het openbaar roepen dat je nagel meer hebt om aan je reet te krabben want met een beetje mazzel word je door zo’n woke-persoon aangeklaagd wegens obscene taalgebruik en heb je voor 14 dagen een all-inclusive kamer in de bak. Mét kleurentelevisie, airco, sportschool, bibliotheek en zwaar beveiligd tegen inbraak.

Je zit in Den Haag eerder in de bak dan dat je een woning hebt.
Je hebt helemaal het lek boven als je niet alleen aan de grond zit maar er ook op moet slapen.
Zoals de vele daklozen in Den Haag die steeds zichtbaarder in de openbare ruimte in tenten wonen omdat er de beschutte parken, zoals het Haagse Bos en de Scheveningse Bosjes, geen plek meer is.
Daklozen-tenten in ons stad Den Haag omdat er simpelweg geen voldoende sociale woningen zijn en omdat het in de overvolle opvangplekken onveiliger is dan op straat. Ik verzin het niet. Loop eens mee met het straatconsulaat. AD Haagse Courant bestede afgelopen week in een pagina groot artikel nog aandacht aan de vele daklozen in tenten.

Ik zeg zet die tenten op de locaties die al tientallen jaren braak liggen te speculeren zoals aan de Oude Haagweg. Sinds kort ook op de Thorbeckelaan; gebouw gesloopt en nu een braakliggend terrein. Waar de start voor woningbouw nog zo lang gaat duren dat ze maar alvast gras zijn gaan inzaaien. Ik zeg kom maar op met die tenten.
Maar servicegerichte columnist hoe zit dat dan met de dure woningen er omheen zo hoor ik enkele denken; die bewoners hebben naast Disney+ op hun LCD-scherm van 3 bij 3 dan vanachter hun huiskamer 24/7 ook een goed beeld van The Real World.

Laten we daklozen niet wegstoppen maar opvangen in een menswaardige omgeving.
Het zal jouw kind maar wezen, het zal je zelf maar overkomen en mind you, dat kan morgen al hè?
Je financiële zekerheid is net zo zeker als het weer. Je zit zo van golfbaan naar bijbaan, van villawijk naar krantenwijk, van een Audi 5 naar buslijn 5, van zeiljacht naar koopjesjacht. Ik heb ze niet van mijzelf maar van de Telfortreclames die hier nog eens prachtige beelden bij hebben.

De bijstand in Den Haag.
Gelukkig zijn er goede projecten in Den Haag. Die mensen in de bijstand in hun kracht zetten en bijstand een andere lading geven namelijk door bijstandsgerechtigden fysieke bijstand laten geven bij zorgbehoevenden in Den Haag. Een pracht project.

Ook zo’n ramp; thuiszorg nodig hebben van de overheid die deze taak beleggen bij maatschappijen die in woord het beste met je voor hebben, maar feitelijk commerciële bedrijven zijn. Bedrijven die op hun website werende foto’s hebben van lachende ouderen waarvan de hand wordt vastgehouden door iemand in een hagel wit verplegers outfit.
Als je ooit met thuiszorg te maken hebt gehad dan weet je als geen ander dat de praktijk is dat bij jouw naaste een wijkverpleger op de fiets langs komt, geen tijd heeft om de jas of regenponcho uit te doen maar vliegensvlug de medicijnenrol leeggedrukt, hup er in, en een slinger geeft aan de magnetron voor de avondmaaltijd.
Als er even tijd is dan wordt de maaltijd op de tafel gezet en hup weer door. Geen tijd om er bij te blijven zitten waardoor dementerende ouderen soms niet eens eten. Dat is misschien de reden dat een enkele thuiszorgorganisatie ook een begrafenisonderneming heeft.
Er komen steeds meer dementerende ouderen en massa is kassa.

En laat mij duidelijk zijn, al die lieve wijkverplegers kunnen er ook niets aan doen. Het zijn stuk voor stuk schatten met het hart op de goede plek maar ze krijgen veelal een rooster waarvan een flitsbezorger nog de hik krijgt.
Geloof mij; de elektrische fiets in een uitvinding van Zorgaanbieders. Kunnen ze de wijkverplegers nóg sneller door die wijken heen jagen.

Ik zeg de menselijke maat in de zorg en de bejaardenhuizen moeten terug.  Gezelligheid met elkaar, terwijl je nog redelijk bij de tijd bent en uit de voeten kan, en je krijgt doorstroming vanuit de woningmarkt.

En ja dat kost geld maar dan koop je maar een LCD scherm van 2 bij 2 in plaats van 3 bij 3. Ga je in plaats van 4x op vakantie in een jaar een keer minder en geniet je van onze Haagse stranden en de exotische winkels in de Schilderswijk of meld je aan als vrijwilliger in het zorgcentrum in de buurt. Of help mensen van de bijstand naar de zorg.
Het klinkt simpel en dat is het ook.
Er is ellende in de stad maar dat moet je samen oplossen. Kom op Den Haag. We varen allemaal in het zelfde schuitje door het leven en je kunt niet zeggen jouw kant van de boot is lek…

<< Columns