Aardwarmte
Ik moet nog steeds ff wennen als ik het woord hoor.
Onbewust associeer ik het met Aardwormen en Aardmannetjes.
Ik heb niets te zoeken ín de Aarde. Voor dat je het weet, lig je er in, met een houten jas en een tuintje op je buik.

Aardwarmte
Den Haag ging er in 2010 aan de Leyweg mee aan de slag.
Je weet dat het geheid een bak ellende gaat worden. Een blinde kon dit nog zien en wellicht om dat te voorkomen sloopte men eerst op die locatie het oogziekenhuis.

Men moest voor Aardwarmte verticaal een  boorgat van 2Km graven.
Kansloos, want Den Haag lukt het al niet om zonder problemen horizontaal 1Km tramtunnel aan te leggen.

Met veel bombarie opende – na 2 jaar van graven en boren – niemand minder dan onze Koning en watermanager Willem Alexander de waterkraan in de Aardwarmtecentrale.
Rijkelijk vloeide het door Moeder Aarde verwarmde water.
Tenminste dat dachten hij én de pers.

Alle hotemetoten, die daarbij aanwezig waren, wisten dondersgoed dat de Koning en alle andere Hagenezen in de maling werden genomen. De bron werkte toen niet en zou ook nooit werken.
Een jaar later was ook de kasstroom droog en de boel failliet.

Zie hier de valse start van het exploiteren van Aardwarmte in Den Haag. Mede omdat we makkelijk kolen, gas en olie voor handen hebben.
Jammer want er is vlak onder ons warmte zat.
99% Van onze Aarde is meer dan 1000 graden Celsius en in sommige delen van de wereld werd al 10.000 jaar geleden gebruik gemaakt van de warmte uit de schoot van Moeder Aarde zelf.

Niemand minder dan Joris Wijsmuller wist in 2017 het project vlot te trekken.
Jawel, Joris Wijsmuller, de man die een paar vette raadszetels had veroverd tijdens het vorige graaf-debacle, de eerder genoemde tramtunnel.
Juist, Joris Wijsmuller, de man die in 2014 zijn kans schoon zag door zijn kont tegen de krib te gooien door tegen een ander prestigieus plan te ageren: het Spuiforum.
Het eerste dat Joris vervolgens als wethouder deed, was een doorstart maken met het project Spuiforum én een doorstart met de Aardwarmtecentrale.
Kijk, dan heb je lef.

Joris praatte de blaren op zijn tong en wist de Raad ervan te overtuigen dat we in Den Haag op een goudmijn zitten, als het gaat om Aardwarmte.
Je hebt een lefgozer nodig, een Joris drie-pinter, die politiek bereid is om zijn vingers te branden en op de blaren te gaan zitten als het niet goed gaat.

Een Aardwarmtecentrale midden in een stad was en is namelijk nog nooit vertoont.
Maar goed, met een klimaat dat mede door massaal gebruik van fossiele brandstof steeds slechter wordt en energieprijzen die de pan uitrijzen, moét je ook wat doen.

Ik kreeg afgelopen week een energierekening met onderaan, wat ik dacht, een telefoonnummer, maar dat bleek het bedrag te zijn, dat ik moest bijbetalen.

Aardwarmte dus en inmiddels heeft men dit in het Westland ontdekt. Daar graven ze nu ook verder dan de paprikawortels diep zijn.
Want, ze hebben uitgerekend dat als men de kassen met gas blijft warmstoken, de tomaten zó duur worden, dat ze naar de veiling alleen nog met waarde-transportwagens vervoerd mogen worden.

Ook in Den Haag gaan er meer Aardwarmte-projecten van de grond komen. Nou ja, in de grond, zoals het nieuwe zoekgebied Noukoop.
Noukoop? Ligt dat bij Den Haag?
Jazeker, dit ligt in Oostland.
Nu zal er nóg niet bij iedereen een ledlampje gaan branden, maar we hebben naast het Westland – hoe verrassend aan de oostkant – ook het kassengebied Oostland. Rond Pijnakker en Bleiswijk, heb je hem?
Ook in dit kassengebied gaat men aan de slag met Aardwarmte maar nu mét het Haags Aardwarmtebedrijf en aandeelhouder EBN.
100% Van de Staat, dus óók van u en mij!

De echte helden zijn de bewoners in Ypenburg. Die hebben de afgelopen 10 jaar zóveel ellende gehad met Eneco over de stadsverwarming, dat ze de touwtjes zelf in handen hebben genomen.
Inmiddels zijn ze allemaal ervaringsdeskundig en werken nu samen met energiepartners én Eneco aan tal van duurzame projecten waaronder, jawel ook de realisatie van een eigen Aardwarmtebron.

Aardwarmte is hot en wij zitten er met onze gat bovenop. We gaan een mooie toekomst tegemoet.
Den Haag, Loosduinen, Scheveningen en Ypenburg worden dé energie staten van de Lage Landen.
We worden allemaal warmte-sjeiks met een ieder een eigen superjacht in de Haagse grachten of op Scheveningen.
Geen festivalbier meer op het Malieveld maar Champagne.
Het fijnste van het fijnste. En gratis ijs bij Florencia. En dan niet in zo’n lullig ijshoorntje of bakje, maar hup in een vissenkom.

Een bakkie pleur en broodje bal met zalluf houden we er als warmte-sjeiks wel in, maar dan met als topping kaviaar van de albino steur.
Kost € 36.000, — per theelepel maar dan heb je ook wat.

Kom maar op met die Aardwarmte!

<< Columns