Sluiting van Bronovo
Eerst sloot het Nebo op Scheveningen en ging fuseren met het Bronovo. De eigenaar van Bronovo, het Haags Medisch Centrum, heeft meerdere filialen en sluit nu de zaak.
Het Haags Medisch Centrum, het HMC, concentreert hiermee alle diensten in hun filiaal Westeinde ziekenhuis.
En zo gaat het met heel veel winkelketens en je zag het natuurlijk ook al van 55 kilometer aankomen.
Eigenlijk en 62, maar 55 bekt lekkerder.
Sara Katharina de Bronovo, oprichtster van het Diakonessenziekenhuis, de voorloper van het Bronovoziekenhuis, moet zich in haar graf hebben omgedraaid bij het nieuws dat haar ziekenhuis sluit.
Het ziekenhuis waar zij zich keihard voor heeft ingezet, om het van de grond te krijgen en waar heel veel mensen zorg hebben gekregen.
Wat gaat het HMC eigenlijk doen met die naam Bronovo?
De hedendaagse Sara Katharina de Bronovo, Chris Oomen, die het ziekenhuis graag wil kopen, vist achter het net.
Op de markt geldt: wie met ons wil concurreren, moet nog heel veel leren, het HMC gaat deze ziekenhuisfaciliteit never nooit niet verkopen. Ik denk eerlijk gezegd dat ze het nog liever in de fik steken.
Ze willen de zorg in hun winkel aan het Westeinde concentreren en concurrentie is dan niet wenselijk. Dan maar de tactiek van verschroeide aarde.
Een ziekenhuis is een bedrijf, waarvan de patiënten de klanten zijn. Zo simpel is het.
Als het ene ziekenhuis sluit, ben je gedwongen naar een ander ziekenhuis te gaan.
Het punt is dat we daar straks niet veel smaken meer in hebben in Den Haag: Het Haga of het HMC Westeinde.
Het vermarkten van de zorg gaat net zoals alle andere winkelcentra, de kleinere sluiten en we worden gedwongen om voor onze zorg naar de grotere supermarkten te gaan.
Als we zo doorgaan, verrijst over 10 jaar naast de mall of the Netherlands, the Hospital of the Netherlands. Inderdaad in het Engels, want tegen die tijd wonen er door de torenhoge huizenprijzen alleen nog maar expats in Den Haag.
HMC sluit Bronovo en geef toe, het is hun zaak en wie zijn wij om hen te dwingen de winkel open te houden?
Kunnen we dan helemaal niets doen? Volgens mij wel.
Voorop gesteld dat het mij een biet zal zijn naar welk ziekenhuis ik gebracht word als ik lig te gillen van de pijn, als het maar snel is en er voldoende capaciteit beschikbaar is.
De zorgverzekeraars en de inspectie zijn verantwoordelijk voor voldoende zorgcapaciteit.
En daarvan kun je je afvragen of dit, na het sluiten van het zoveelste ziekenhuis in Den Haag, voldoend voorhanden is.
KPMG rapporteerde in 2020 onderzoeksresultaten van Noord-Holland en Rotterdam, zeg maar de Randstad.
De cijfers die zij daarvoor gebruikten, laten zien dat de zorgvraag stijgt en dat de wachttijden oplopen.
Een ongeboren kind kan dit al uitrekenen: als de bevolkingsgroei doorzet en de zorgcapaciteit minder wordt, dan lopen de wachttijden op totdat je een ons weegt. Precies het gewicht, als je uitgemergeld, dood en gecremeerd bent eer je aan de beurt bent.
En laat het ff tot je doordringen: de cijfers die KPMG voor hun rapport gebruikte, kwamen van vóór de corona pandemie…
Als het HMC zijn vestiging wil sluiten, dan zou het stadsbestuur wat mij betreft moeten uitzoeken wat de gevolgen hiervan zijn voor haar inwoners.
Of laten zij dit over aan de markt?
Gelukkig hebben we door ons gekozen volksvertegenwoordigers, verenigd in de gemeenteraad, het hoogste politiek orgaan van onze stad, die voor ons het stadsbestuur hierop controleren.
Want als je voldoende zorg wilt behouden voor je stad, dan moet je wel een aantal zaken bestuurlijk goed regelen.
In de gemeenteraadsvergadering van februari 2019 hebben ze dit namens u en mij gedaan.
Helaas heeft de gemeenteraad dit op een voor ons inmiddels bekende manier gedaan, namelijk met chaos en door elkaar niets te gunnen, waardoor je als stad per definitie geen reet opschiet.
Er waren diverse moties ingediend die stuk voor stuk het lezen waard waren.
Zoals over de bestemming van de grond waar het Bronovo-ziekenhuis op staat. Deze bestemming zou je, als je voldoende ruimte voor zorgaanbod wilt garanderen, voorlopig niet moeten veranderen. Een motie die dit moest regelen, kreeg onvoldoende stemmen.
Een motie, die moest regelen dat het Bronovo-pand eerst aan de gemeente Den Haag aangeboden moet worden om speculatie in de peperdure woonwijk te voorkomen, kreeg ook onvoldoende steun.
Ook een motie die een onderzoek vraagt naar de gevolgen van het sluiten van Bronovo, zeg maar een onderzoek naar de zorgcapaciteit in Den Haag, kreeg óók onvoldoende stemmen.
Zelfs een motie om er een huisartsenpraktijk mogelijk te maken, kreeg onvoldoende stemmen in de gemeenteraad.
Het lijkt er verdomd veel op dat de partijen elkaar het licht niet in de ogen gunnen in plaats dat ze gezamenlijk opkomen voor de belangen van de Hagenaar en Hagenees.
Wat wél werd aangenomen is een motie die oproept om goede zorg te behouden. Een motie voor de bühne. Als daar tegenwoordig al iemand zit, want je moet rijp voor een dwangbuis zijn om de ellelange raadsvergaderingen te willen volgen.
Een motie voor de bühne dus, want ik vraag mij af hoe ze dát voor elkaar willen krijgen, als je tégen een onderzoek naar het zorgvolume stemt, tégen een onderzoek naar een huisartsenpraktijk, tégen een voorstel stemt dat de gemeente gebouw opeist als er speculatie dreigt en ook tégen stemt om de bestemming van de locatie Bronovo te behouden voor Zorg.
Met de groeten van onze volksvertegenwoordigers in de gemeenteraad, die net zo goed samenwerken als een stel pubers onder de jeukpoeder.
Jeuken doet het ook bij bewoners en ondernemers die zich verenigd hebben en zich het lot van dit alles aantrekken.
Zoals Leo Smit van Stichting houd Bronovo Open en Hans Borrias van Stichting Bronovo MOET blijven (in hoofdletters).
Ik zou tegen Chris Oomen, Leo Smit, Hans Borrias willen zeggen: hou de komende verkiezingsprogramma’s in de gaten en stem op de partij naar voorkeur, die in ieder geval wil strijden voor onderzoek naar de zorgvolume/capaciteit in Den Haag én het behoud van de huidige maatschappelijke functie op deze locatie.
Wat zou het mooi zijn als jij, Chris, dit gebouw kunt kopen. Als jij, Leo, kunt zorgen voor voldoende specialisten en met Hans Borrias, als drijvende operationele kracht.
Ik zie het al hélemaal voor mij: Hans Borrias als operationeel manager!
Beatstad Radio als ziekenomroep 2.0, die ook via de Haagse Ether te beluisteren is en het restaurant krijgt een podium voor live muziek en wordt omgebouwd tot de 2.0 Panchobar.
Moet je eens kijken hoe snel patiënten na een heupoperatie staan te dansen.
If you can dream it, you can do it. Ga ervoor mannen!
Meer over:
Chris Oomen, Leo Smit, en Hans Borrias