Het is herfstvakantie, en als service gerichte columnist geef ik hierbij de tip om je te vermaken:

Breng in de herfstvakantie nog snel een bezoek aan het Binnenhof.
Dit gaat namelijk binnenkort op slot en er komt een groot hek omheen voor een enorme verbouwing, die een paar duiten gaat kosten en natuurlijk 5x langer gaat duren dan gepland.
Het Binnenhof gaat op de schop om gerenoveerd te worden, maar ik stel voor dat we daar direct één groot appartementencomplex van gaan maken. En waarom niet?
Alle tweede kamer-leden spreken vol lof over hun nieuwe tijdelijke werk- en vergaderplek tussen het Centraal Station en de Utrechtsebaan.
Het gebouw heet de Apenrots en dat past perfect bij de ego’s van parlementariërs.

Stel je eens voor: woningen maken op en rond het Binnenhof.
Je hebt dan een enorm  complex waar je woningen kunt realiseren, met een groot historisch binnenplein met restaurantjes.
In het opperachterkamertje van het Binnenhof, ook wel bekend als Het Torentje, maken we een theehuis.

Veel oude steden in Europa hebben zo’n enorm stadsplein met restaurantjes er omheen, zoals Madrid, Turijn, Lissabon, Sevilla, Pamplona. Maar ook dichterbij zoals Delft.
Mooie oude uitgelichte pleinen met restaurantjes en terrassen die als rustpunt in een centrum van de stad liggen.
Hoe gezellig is dat? Beter dan die dooie boel nu ’s avonds?
En passant houden we, als de renovatie niet doorgaat, ruim 600 miljoen in de knip.
600 Miljoen voor de renovatie. 600 Miljoen die je zo rechtstreeks kunt stoppen in de woningbouw van Den Haag Zuid West!

De ruim 90.000 m2 vrijgekomen ruimte verkopen we als kluswoningen, uitsluitend aan Hagenaars en Hagenezen.
Een win-win-situatie.
En over winnen gesproken, de Ridderzaal wordt natuurlijk een stadsfeestzaal waar één keer per maand de staatsloterij haar trekking houdt, waarmee we een traditie in ere herstellen, want dit was tot in de 19e eeuw gebruikelijk in deze zaal.

De stadsfeestzaal wordt één keer per jaar de uitvalsbasis van  de stadsspelen waarbij Haagse stadsdelen op het naastgelegen Toernooiveld tegen elkaar feestelijk strijden, als ware het Het Spel Zonder Grenzen met zeephellingen en emmertjes water dragen en kussengevechten op een balk. Of Fiets hem er in op de Hofvijver.

De troonrede met Prinsjesdag blijven we houden in de grote kerk onder de Haagse toren en na afloop mag Willy met de koets zéker nog een rondje of twee over het Binnenhof rijden.
Daar staan traditiegetrouw toeristen te wuiven. Toeristen, want Hagenaars, die met Prinsjesdag vrij krijgen om te wuiven bij de koets, zitten zoals we weten die dag allemaal in de Efteling of Sixflags.
Het Binnenhof vol toeristen, met daarachter de Haagse horeca die z’n zakken kan vullen.
En ijscoman Moes hoeft die dag niet te wijken, want die heeft dan zijn eigen ijssalon met ervoor zijn ijscokar als blikvanger. Mét Puchmotor.
En die motor laten we iedere dag nog ff draaien om het heerlijke geluid te laten horen, al was het alleen maar om het stadsbestuur te gallen, die Haagse historische puchmotoren uit de stad wil hebben.

Stadsgidsen en sociologen hebben er een uniek verhaal bij: hoe je van de grootste achterstandswijk van Nederland een bloeiende florerende wijk midden in de stad kunt maken.
Woningbouw op en rond het Binnenhof. Wat een mogelijkheden kunnen we krijgen!
Eindelijk waterfietsen op de Hofvijver en de rondvaarten met De Ooievaar, en de roeiwedstrijden van studenten-roeivereniging Pelargos, dat Grieks is voor Ooievaar, zijn niet éénmalig maar een maandelijks terugkerend evenement.

Van het eiland blijven we af, want dat is met maar liefst 40 verschillende diersoorten de beste ecologische vierkante meters van Den Haag.
Het zijn volgens deskundigen landsoorten, die op één of andere manier daar terecht zijn gekomen. Ook biologen weten niet hoe ze dit geflikt hebben.
Deskundigen op Facebook en YouTube, die ik hoog acht, beweren dat dit klimaatvluchtelingen uit het dierenrijk zijn, die met piepkleine bootjes, gemaakt van bladeren, de Hofvijver over zijn gevlucht.
Die dieren leven op dat eilandje zij aan zij. Homo’s lesbo’s van welk geloof of afkomst dan ook. Een voorbeeld zoals het hoort te gaan in onze eigen wereld.

Wist u dat er maar liefst 9 soorten pissebedden op dat eiland in de Hofvijver wonen?
9 Soorten pissebedden. Hoe herken je de verschillen, denk ik dan, pist de ene recht en de ander krom?
Maar we dwalen af.

De fontein blijft op het Binnenhof staan. Al was het maar, omdat het een geschenk was van de Haagse bevolking.
Je kunt er net als in veel andere landen geld in de fontein gooien. Veel mensen doen dit ook, maar je ziet er niets van.
Niet zo verwonderlijk, want dat geld komt onderaan rechtstreeks in de schatkist van de minister van financiën.
Geloof het of niet, maar hier komt de oud-Hollandse term ‘bodemloze put’ vandaan.

Woningen op en rond het Binnenhof en laat het parlement lekker in en op de Apenrots zitten, en om protesten van wappies en flappies bij het parlement te faciliteren maken we een groot plein voor de Apenrots door Nieuw Babylon te slopen.
Waarom moest dat er trouwens eigenlijk nou wel zo nodig komen?

Verdomd, misschien komt die Ooievaar op de Vijverberg dan ook nog eens terug!

Ik wens u een fijne herfstvakantie.

<< Columns