Ik was laatst bij een gesprek dat ging over beter buurten.
Wat is de definitie van een Betere Buurt?

Synoniem is Leefbare buurt, die term Leefbaar is zó uitgekauwd als een kauwgombal die 5 jaar onder een schooltafel heeft gezeten. Leefbaar is gekaapt door zowat iedere politieke partij en waarom?
Wat is Leefbaar?
Volgens Van Dalen ‘Geschikt om in te leven’.
Tja, een legbatterij schijnt ook geschikt te zijn om te leven, je moet alleen niet vragen hoe en dát is volgens mij waar het om draait.

Wat is de definitie van een Betere Buurt?
Benoordenhout en de Vogelwijk worden al snel een Betere Buurt genoemd, terwijl ik er zelf knettergek van zou worden om daar te leven.
Veel te stil. Ik ben bang dat als je daar, met je witte sokken in je badslippers, de oranje vlaggetjes ophangt voor het EK-voetbal, je direct de voorzitter van de buurtvereniging in zijn geruite spencer aan de deur hebt staan.
Met het verzoek de vlaggetjes subiet te verwijderen omdat hij anders wel zorgt voor een aanklacht, verzorgd door één van de talrijke advocaten in de buurt.

Wat is nou een Betere Buurt?
De Leefbarometer van het Ministerie van Binnenlandse Zaken biedt uitkomst. Wat een jeukwoord trouwens, Leefbarometer.
Alsof Big Brother achter je broek aanloopt om een thermometer daar te douwen waaruit bruine truien worden gebreid. Zei ik dat netjes of niet??

De Leefbarometer laat opmerkelijke en tevens interessante dingen zien.
Zo scoort de wijk Transvaal op de schaal van Leefbaarheid zeer onvoldoende, terwijl er volgens dezelfde Leefbarometer qua voorzieningen totaal geen gebrek aan initiatieven is.
Opbouwwerkers, club- en buurthuizen, noem het maar op, er is er zat van.

Voor wijken die zeer onvoldoende scoren, is vaak veel geld beschikbaar en dat is top, maar wordt het ook goed besteed?
We kennen allemaal nog de term Vogelaarwijk. Een lijst van wijken die, volgens de gelijknamige minister Ella Vogelaar, zich kenmerkten door een opeenstapeling van sociale, fysieke en economische problemen.
Uiteraard stond Transvaal en vrijwel heel Den Haag Zuid West met stip bovenaan deze lijst.
Maar Transvaal stond ook al op de Lijst Kamp en daarvoor de lijst Winsemius. Allemaal ministers die hun lijstje hadden van aandachtswijken, waar veel geld naar toe is gegaan, stemvee werd gekweekt, maar die tot op de dag van vandaag nog steeds zeer zwak scoren. Hoe kan dat?

Onderzoek naar de effecten van de goede bedoelingen van al dat geld en inzet laten zien dat investeren in de fysieke ruimte de beste methode is om wijken beter te maken.
Dat kan verklaren dat een wijk als Transvaal weliswaar qua voorzieningen beter scoort dan Benoorderhout maar qua Leefbaarheid, door gebrek aan parkeerruimte, te weinig groen en de krappe beweegruimte, zeer zwak scoort. En er speelt meer.

Beleidsmakers en politici moeten hier eens gaan kijken. En dan niet gepland, vlug vlug voor een foto op Twitter of je storyline op Insta of TikTok, nee: ’s ochtends vroeg ‘boots on the ground’, als iedereen op pad gaat, in de middag als de kinderen terug van school komen en in de avond en ‘s-nachts als er veel op straat gebeurt.
Pas dan merken ze dat er 16.000 mensen in de wijk wonen.

Transvaal

En 16.000 klinkt misschien niet veel, in Benoordenhout wonen er immers net zo veel, maar Benoordenhout is met 2,5 vierkante kilometer ruim 3x zo groot als Transvaal.
Transvaal is slechts 800 vierkante meter. En beleidsmakers en politici: ga niet uit van die kille cijfers van 16.000 inwoners. Dat is de papieren werkelijkheid.
Dit aantal kun je door illegale kamerverhuur met gemak verdubbelen. Op sommige adressen zelfs vervijfvoudigen, zo bleek bij een controle vorig jaar van de Haagse pandbrigade.
Op veel te krappe kamers wonen 5 bewoners tegelijk, die bij elkaar per maand € 1250, — huur betalen en in ploegendiensten werken voor het uitzendbureau, dat vaak ook de eigenaar van het pand is.
De matrassen op die kamers zijn door constante aflossing altijd warm.
Dit is wat je tegenkomt in een wijk als Transvaal. Maar met gemak ook in andere Haagse wijken. Overbevolking met wisselende bewoners die geen bonding hebben met een wijk.

Je kunt in deze wijken Vogelaar- of welk politiek getinte geld dan ook blijven pompen als je niks doet aan de fysieke leefomgeving.
Een goede fysieke omgeving bevat o.a. goed geïsoleerde huizen, daadkrachtig optreden tegen illegale verhuur, veel en veel meer groen, goed OV en straten die schoon, heel en veilig zijn. Als dat ontbreekt, dan verdampt het geld en blijf je zitten met de ellende.

Dan sta je te boek als Zwakke wijk met alle gevolgen van dien.
Een neerwaartse spiraal van ellende en jeugd die opgroeit in een gemarkeerd postcode gebied.
Waar je bij iedere aanmelding, of het nu op een school of voor een baan is, ongemerkt een kruisje achter je naam hebt staan.

Maar is er dan nog hoop, servicegerichte columnist?
Maar natuurlijk, zonder goede hoop heb je kramp in je maag.

Ik geef een paar suggesties om zwakke wijken in Den Haag weer ‘booming’ te maken. En wie het hoort of leest; it’s al free. Ga ermee aan de slag!

Degene die het b.v. flikt om aan arbeidsmigranten of rolkoffer-toeristen illegaal een kamer te verhuren, krijgt niet een laffe bestuurlijke boete maar raakt dat pand wat mij betreft direct kwijt.
In overvolle wijken slopen we deze panden en maken er een wijkpark van.
In alle andere wijken maken we er gezellenhuizen van: huizen waar onder toezicht en in fatsoenlijke omstandigheden arbeidsmigranten wonen.
Voor sommige Wereldvreemde mensen is dit misschien een absurd idee, maar wordt wakker gast; arbeidsmigranten komen en gaan al eeuwen in Nederland. De welvaart in de Gouden Eeuw hadden we nóóit kunnen realiseren zonder arbeidsmigranten en vluchtelingen uit o.a. België.

Een paar suggesties er bij: Iedere projectontwikkelaar die zijn zakken wil vullen door op ons Haags grondgebied stenen te stapelen en dat te gaan verhuren, dient wat mij betreft tenminste 15% van zijn bouwsom te besteden aan de kwaliteit van de directe omgeving.

De verhuurdersheffing, veel geld dat woningbouwcorporaties niet meer in de fysieke omgeving mogen investeren, maar direct aan het rijk moeten afdragen, moet dírect worden terug gedraaid.
Een wetsvoorstel hiervoor is in de maak, maar een blinde kon bij de beslissing in 2013 al zien dat dit de miskleun van de eeuw zou worden. Doe wat, grijp in!

Straatfeesten worden gefaciliteerd en de kosten worden betaald uit de lokale Roti-verkoop, Henk Patat en de bierverkoop door de buurtkroeg. Parkpop is met deze formule groot geworden, dus het werkt.

Tot slot, maak van de Schilderswijk, Transvaal en de Haagse markt, één groot winkel- en verblijfsgebied: de Groen-Gele winkelgebieden, een toeristische trekpleister.
Voor de coronatijd kwam al 25% van de marktbezoekers van buiten de stad en ik zeg: dat kan méér worden.
Dat kan meer worden als je deze buurten, met zeer afwisselende culturen en geweldige kwaliteitswinkels uit werkelijk álle hoeken van de Wereld, gezamenlijk in hun kracht zet.

Zou het lukken? Met een beetje hulp van buitenaf wel.
Albert Winsemius, de vader van Pieter Winsemius de minister die ook een lijstje met zwakken wijken had, flikte het al eens door vooral met fysieke ingrepen in de openbare ruime en goede woningbouw, een stad booming te maken: Singapore.
Uitgegroeid tot een wereldstad met 5,5 miljoen inwoners, waar het goed wonen, werken en recreëren is en waar afval dumpen keihard wordt afgestraft. Ik mag het wel.

Hij deed dit vanuit zijn rol als speciaal afgezant van de Verenigde Naties. 
En hé, als we in ons eigen land al hulp moeten krijgen van Artsen zonder Grenzen, dan mogen wij als hopeloze burgers van een stad, die nog stééds geen goed functionerend stadsbestuur heeft,
toch óók wel eens een beroep doen op de hulp van de Blauwehelmen van de Verenigde Naties…?

<< Columns